Paarden coaching -
extra aandacht voor onze bewoners!
Paardencoaching -
extra aandacht voor onze bewoners!

Paarden coaching

Bij De Beuk Staete en de Eik Staete onderscheiden we ons doordat wij op onze locatie De Hof Staete in Koekange onze bewoners de mogelijkheid bieden tot het volgen van paarden coaching. Dit bieden wij aan omdat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat paarden coaching is bij uitstek geschikt voor personen met ADHD, vormen van Autisme en diverse gedragsproblematieken die wij tegenkomen op onze locaties.  

Maar wat is paarden coaching nou eigenlijk?

Paarden spiegelen innerlijke emoties en innerlijke gedachten. Ze helpen bij het verwerken door geen oordeel te vellen. Samen met onze coach gaan we op zoek naar wat er bij onze bewoners speelt en hoe we hun leven makkelijker en blijer kunnen maken. We kijken naar hoe het paard reageert, wat we daaruit kunnen opmaken en dan kijken we hoe wat we daaruit kunnen leren en hoe we dingen op een andere wijze zouden kunnen aanvliegen, waardoor er meer balans ontstaat. Tijdens deze sessies leren onze bewoners zichzelf beter kennen, vergroten ze hun weerbaarheid en sociale interactie. Het gaat hierbij om het positief werken aan zelfvertrouwen en zelfbeeld. Samen zetten we deze sessies om in leermomenten waar ze wat mee kunnen in het dagelijkse leven.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat paarden niet alleen zorgen voor verwerking maar ook voor de stimulatie van de hersenen en het omgaan met prikkels, hyperactiviteit, impulsiviteit en stress. Klachten kunnen gereduceerd worden door de ontspanning en rust die het paard biedt.
In onze overdekte manege in Koekange creëren wij een veilige omgeving voor onze bewoners waar ze onder begeleiding van de coach naar hartenlust kunnen gaan experimenteren met de opdrachten die we gaan doen met het paard. We werken met het paard los in de manege. We gaan niet op het paard rijden tijdens deze sessies en we werken in kleine groepen of individueel. Hieronder een paar indicaties waarvoor paarden coaching bij uitstek zeer geschikt is:

Autisme en paarden

Personen met een vorm van Autisme laten vaak een grote verbetering zien in hun sociale interactie en communicatie wanneer paarden coaching kan worden ingezet. De sociale interactie verbetert doordat het paard fungeert als een substituut voor leeftijdsgenoten. Daarnaast is het mogelijk, dat het omgaan met emoties verbetert. Het paard fungeert als spiegel voor de persoon, echter zonder oordeel. Door de activiteiten zoals het borstelen en verzorgen van het paard worden verzorgingsvaardigheden en relationele vaardigheden ontwikkeld. Meer positieve emoties, minder hyperactief of geïrriteerd gedrag zijn positieve effecten van paarden coaching.

ADHD en paarden

Bij mensen met ADHD zien we bij het inzetten van paarden coaching een positieve verbetering op het gebied van gedrag, maar ook zeker op de kwaliteit van leven, depressie, angst en het reflecterend vermogen. Daarnaast draagt paarden coaching bij in de verbetering van de mate van aandacht, het verhogen van de motivatie om te leren en gedrag aan te passen. Verder is het mogelijk om impulsiviteit en hyperactiviteit verder af te laten nemen en daarmee de kwaliteit van leven te verbeteren.
Al met al zijn wij er trots op om onze bewoners deze zorg te kunnen bieden om daarmee de kwaliteit van leven te optimaliseren.
Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.